

Δημήτριος Αλατάς του Αθανασίου Ο «ερασιτέχνης» φωτογράφος
Φωτογράφος – Φωτορεπόρτερ
Δημήτριος Αλατάς [ 1922 – 2008 † ] : Είχε μεγάλο πάθος με την τέχνη της φωτογραφίας οπότε σιγά σιγά αγόρασε εξοπλισμό και οργάνωσε ένα σκοτεινό θάλαμο στη μικρή αποθήκη του σπιτιού όπου εμφάνιζε και τύπωνε τα φιλμ μόνος του. Το ενδιαφέρον του αυτό είχε αποτέλεσμα να να δημιουργήσει ένα σπουδαίο φωτογραφικό αρχείο από το 1950 εφάμιλλο επαγγελματιών που αφορούσε την τοπική περιοχή, τα χωριά στην Φθιώτιδα, ταξίδια, κοινωνικές εκδηλώσεις.
Βιογραφικό
Ο Δημήτριος Aλατάς του Aθανασίου και της Eυφροσύνης γεννήθηκε το 1922, από γονείς γεωργούς, στον Πύργο Yπάτης (Σμόκοβο) ένα ορεινό χωριό ανάμεσα στα Bαρδούσια και την Oίτη. Ορφανός από μητέρα μεγάλωσε σε συγγενή του στην Πελλοπόννησο που τον εκμεταλευόταν με βαριές εργασίες για παιδί. Αργότερα μετακόμισε με όλη την υπόλοιπη οικογένεια στην Μακεδονία για τα έργα του Μεταξά ώσπου να καταλήξουν όλοι στο χωριό Ροδωνιά Λαμίας [Λάλα]. Το χωριό πήρε ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά του κατακτητή με πολλούς αγωνιστές και πολλά θύματα. Tον Aυγούστο του 1943 κατατάχθηκε ξυπόλυτος στο εφεδρικό EΛΛAΣ και την άνοιξη του 1944 στο μόνιμο Aνταρτικό σε ομάδες Aναγνωρίσεως και στη συνέχεια ως γεμιστής πυροβολικού στην 13η Πεδινή Πυροβολαρχία έχοντας και τις πρώτες ανησυχίες για την τέχνη της φωτογραφίας. Ο μεγάλος φωτογράφος Σπύρος Μελετζής τον έχει αποθανατίσει μαζί με την ομάδα του στην 13η Πεδινή Πυροβολαρχία σε ώρα δράσης στα βουνά της Ρούμελης.
Μετά τα γεγονότα της Βάρκιζας με το απολυτήριο του ΕΛΑΣ στο χέρι έκανε και την θητεία του στον στρατό όπου ανέπτυξε το φωτογραφικό ενδιαφέρον του και με δανεική μηχανή φωτογράφιζε ολόκληρα τάγματα τυπώνοντας εκατοντάδες φωτογραφίες.
Στα Νέα Λιόσια [Ίλιον] μετακόμισε με την οικογένεια του το 1955 και εργάστηκε βασικά ως οικοδόμος. Είχε μεγάλο πάθος με την τέχνη της φωτογραφίας οπότε σιγά σιγά αγόρασε εξοπλισμό και οργάνωσε ένα σκοτεινό θάλαμο στη μικρή αποθήκη του σπιτιού όπου μαζί με τον γιο του εμφάνιζε και τύπωνε τα φιλμ μόνος του. Το ενδιαφέρον του αυτό είχε αποτέλεσμα να αγοράζει το περιοδικό «Η Ελληνική Φωτογραφία» και να δημιουργήσει ένα σπουδαίο φωτογραφικό αρχείο από το 1950 εφάμιλλο επαγγελματιών που αφορούσε την τοπική περιοχή, τα χωριά στην Φθιώτιδα, ταξίδια, κοινωνικές εκδηλώσεις, πάντα πρόθυμος σε κάθε κάλεσμα φίλων και συγγενών για μια καλή οργανωμένη και σωστή φωτογράφηση.
Όταν στα διαλείμματα της βαριάς εργασίας στις οικοδομές επισκεπτόταν χωριά στη Φθιώτιδα ήταν πάντα φορτωμένος με τον εξοπλισμό του. Με λευκά σεντόνια πρόχειρα για φόντο έχει καταγράψει καταπληκτικά πορτραίτα κατοίκων με μία μόνο μηχανή και ένα φακό κατάφερνε να έχει αυτό που επιθυμούσε.
Στο αρχείο του υπάρχει και μια ιστορική μοναδική συλλογή που αφορά τις τρεις μεγάλες Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης του 1964-1965-1966. Μέλος και ο ίδιος της Επιτροπής Ειρήνης Νέων Λιοσίων ακολούθησε τις πορείες από τον Μαραθώνα μέχρι την πρωτεύουσα και τις τρεις χρονιές αποτυπώνοντας καταπληκτικά αυτό το τότε παγκόσμιο γεγονός, ενώ οι επαγγελματίες τότε φωτορεπόρτερ περίμεναν την πορεία να φτάσει στην Λ. Αλεξάνδρας για τις ανάγκες του τότε τύπου.
Σιγά-σιγά όμως λόγω της βαριάς εργασίας του και προβλημάτων με τα μάτια του το ενδιαφέρον αναγκαστικά σταμάτησε και όλο το αρχείο του το έδωσε στον γιό του Αθανάσιο Αλατά.
Το αρχείο του το διαχειρίζεται η Πολιτιστική Εταιρία «ΚΑΛΛΙΧΩΡΟΝ» με τα λογότυπα «ΑΜΑ / PictureGREECE».